^Nazaj na vrh
logo
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
  
Get Adobe Flash player
Share

Ustvarjanje z otroci je zelo pomembno

Ustvarjanje je eden izmed zelo zanimivih in koristnih družinskih hobijev. Veliko staršev zelo rado ustvarja, na primer šiva, reže, lepi, barva in tako naprej. Vendar pa ustvarjanje ni rezevirano le za starše, pomembno je, da čimprej vključimo tudi naše otroke.

Otroci lahko skozi ustvarjanje zelo veliko pridobijo. S tem se jim krepi domišlija, ki je zelo pomembna za njihov razvoj. Poleg tega, da ob tem neizmerno uživajo, se lahko skozi ustvarjanje tudi kreativno izražajo in razvijejo občutek za nek dosežek. Veliko je namreč ustvarjalnih idej, primernih tudi za najmlajše otroke.

 

Ustvarjanje, ki vključuje risanje, barvanje, slikanje, rezanje, lepljenje in celo žigosanje, otroke zelo navdušuje. Pri tem se starši ne smejo obremenjevati z neredom, ki pri ustvarjanju nastane. Preproste rešitve, kot so podlaga iz časopisnega papirja ali stare popackane obleke, lahko precej olajšajo čiščenje. V trgovinah se tudi dobijo izdelki, ki so za otroke varni in lažje odstranljivi. Večji otroci lahko ustvarjajo tudi bolj zapletene stvari, npr. šivajo, pletejo ali tesarijo. Otroci, ki že od malih nog ustvarjajo, bodo verjetno nadaljevali z ustvarjanjem tudi ko bodo odrasli in bodo postali starši.

Ustvarjanje ima tudi izobraževalne vrednote kot npr. občutek za matematiko skozi določanje in merjenje oblik in velikosti. Skozi ustvarjanje otroci spoznavajo barve in oblike, se učijo uporabljati ravnilo ter vadijo risanje in slikanje. Skozi ustvarjanje se otroci lažje izražajo, kar jim lahko pomaga pri težavah v šoli. Mnogo psihologov namreč ugotavlja psihično stanje otroka skozi njihove risbe in druga ustvarjalna dela. Otroci, ki radi ustvarjajo, imajo tudi boljšo koordinacijo med očmi in rokami ter imajo boljše motorične sposobnosti. Ustvarjalni otroci bodo na primer lažje prerisali žival iz knjige in hitreje uganili, kaj namerava učiteljica likovne vzgoje narisati na tablo. Poleg vsega tega otroci, ki ustvarjajo, tudi hitreje mislijo ter sprejemajo odločitve, kar jih dela pametnejše.

Priložnosti za ustvarjanje je zelo veliko. Starši lahko tudi rojstnodnevne zabave priredijo tako, da bodo otroci ustvarjali. Enostavne ideje kot so izdelovanje kap, zapestnic prijateljstva ali enostavni origami kot so papirnata letala lahko zelo poživijo zabavo. Naj otroci skupaj ustvarjajo ter izmenjajo svoje končne izdelke. Pridružijo se naj tudi starši in ustvarjajo skupaj, npr. izdelajo velik okvir za družinske slike. Le-tega naj obesijo na vidno mesto ter vsakega, ki si bo slike ogledal, obvestijo o tem, koliko truda je njihov otrok vložil izdelavo tega okvirja. Vsak otrok bo namreč zelo vesel, da so starši nanj ponosni.

Ustvarjanje z otroci predstavlja veliko priložnost, da starši preživijo kvaliteten čas s svojimi otroci. Otroci in starši se bodo ob tem družili in spoznavali med seboj. Pri tem se starši ne smejo počutiti nesposobne in neustvarjalne, saj obstaja veliko enostavnih idej za ustvarjanje, ki so primerni za vsakogar. Ustvarjanje je namreč aktivnost, ki je primerna za celotno družino.

 

 Vir: http://katelyngrace.hubpages.com/hub/The-Importance-of-Doing-Crafts-With-Your-Kids

Share
Copyright © 2013. Ustvarjajmo z otroki Rights Reserved.