^Nazaj na vrh
logo
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
  
Get Adobe Flash player
Share

Ustvarjalno starševstvo

Otroci se učijo že od rojstva, zato so starši njihovi prvi učitelji. Starši imajo namreč velik vpliv na to, kaj se bodo otroci naučili in kako bodo razmišljali. Zaradi tega je potrebno razvijati otroško ustvarjalnost skozi spodbujanje radovednosti, uporabo vsakodnevnih situacij za kreiranje novih idej, rast njihove samozavesti ter skozi uporabo umetnosti, da se lahko otroci na različne načine ustvarjalno izražajo.

 

Spodbujajte njihovo radovednost. Sprašujte jih.

Otroci so že po naravi zelo radovedni. Instiktivno sprašujejo najrazličnejša vprašanja. Pogosto postavljajo celo boljša vprašanja kot starši. Zaradi tega je pomembno, da jih poslušate in gradite na njihovi radovednosti. Spodbujajte njihovo domišlijo z enostavnimi vprašanji, s katerimi jih boste pripravili do tega, da bodo sami iskali odgovore in rešitve. Sprašujte jih tudi nenavadna vprašanja kot so na primer »Ali je lahko dinozaver domača žival?« ali pa »Kaj če bi šli na počitnice na drug planet?«

 

Vključite ustvarjalnost v vsakodnevno življenje.

Ustvarjati je možno vsepovsod. Vključite jo v vsakdanje aktivnosti – v avtu, na sprehodu, med kuhanjem kosila. Če greste ven na kosilo, vzamite s seboj barvice in liste papirja. Spodbudite otroke, naj narišejo restavracijo na Marsu in se o tem pogovarjajte med kosilom.

 

Gradite na njihovi samozavesti.

Če otroke spodbujamo, da na stvari pogledajo z različnih zornih kotov ter verjamejo v svoje ideje, bodo postali bolj samozavestni v izražanju o svojih občutkih in mišljenjih. Spodbujajte jih pri ustvarjanju novih idej. Če vas prosijo, da nekaj naredite namesto njih, jim odgovorite, da bi zelo radi videli, kako bi to naredili sami. Otroški svež in unikaten način razmišljanja in ustvarjanja je zelo pomemben. Vsako priložnost izkoristite za to, da otrok razmišlja in se ustvarjalno izraža. Spodbujajte njihovo zanimanje in jim povejte, kaj že vedo oz kaj že znajo narediti.

 

Umetnost spodbuja komunikacijo.

Skozi umetnost otroci izražajo svoje ideje. Otroške risbice so namreč prva pisna komunikacija leta preden so sposobni pisati ali brati. Umetnost je okno v otrokovo razmišljanje in občutke. Pogovarjajte se o tem, kaj vidite v otroški risbici. Naj vam otrok pove, kaj je narisal in kakšna zgodbica se skriva za risbico. »Povej mi kaj o tvoji risbici« je odličen stavek za začetek pogovora z vašim otrokom.

 

Svojemu otroku lahko pomagate, da postane ustvarjalen in samozavesten tako, da...

...ustvarite primerno okolje

-      priskrbite likovne pripomočke in ideje

-      v svojem domu ustvarite »ustvarjalni kotiček«

-      pogovarjajte se z otrokom o njegovih risbah in drugih umetnostnih izdelkih

-      spodbujajte otroka, da bo znal sam reševati težave

...se pogovarjate z malim umetnikom

Pogovarjajte se s svojim otrokom glede umetnosti. O njegovi umetnosti in umetnosti okoli njega. Opozorite ga, kako se umetnost uporablja na vsakem koraku v življenju.

...pokažete, da je umetnost vsepovsod okoli nas

Sprašujte otroka, kako oblike in dizajni vplivajo na:

-      naše domove

-      avtomobile, ki jih vozimo

-      obleke, ki jih nosimo

-      knjige, ki jih beremo

-      filme, ki jih gledamo itd.

...ter pokažimo spoštovanje do neverjetne lepote narave okoli nas.

Predstavite otroku osnove umetnosti. Skupaj poglejte črte, oblike, barve, vzorce, materiale itd. Izmenjujte mnenja in preference. Spodbujajte otroka, da pove, kako bi drugače oblikoval različne stvari, ki jih je izdelala človeška roka. Mnogo idej se najde tudi v naravi.

 

“Poglej, kaj sem naredil!”

Ko otroci rečejo: “Poglej, kaj sem naredil!”, pokažite zanimanje za njihov izdelek. Spodbudite ga, da vam o svojem izdelku kaj pove. Otroci staršem zelo radi pokažejo svoje kreacije. Kako se nanje odzvati, da jih boste še bolj motivirali k ustvarjanju?

-      odzovite se na njihovo navdušenje

-      jemljite njihovo umetnost resno

-      spodbujajte jih, da so pri svojem ustvarjanju samozavestni

-      navdušite jih k izboljšanju svojih sposobnosti skozi prakso

-      navdušite jih, da svoje ideje uresničujejo skozi različne načine

-      otrokova domišlija samo raste, zato pozitivni in spodbudni odzivi staršev pomagajo otrokom vseh starosti, da se počutijo kot veliki misleci in sposobni ustvarjalci

 

Spodbudite komunikacijo z otrokom

V nadaljevanju je nekaj predlogov, kako začeti pogovor z otrokom, da se vam bo odprl in vam razkril svoje občutke in misli.

Pokažite hvaležnost:  »Hvala, da si mi pokazal svojo umetnino.« ali pa »Vesel sem, da si delil svojo umetnino z menoj.«

Demonstrirajte navdušenost: «Kakšna krasna ideja!« ali pa »Začel si uporabljati barvice na drugačen način kot do sedaj!«

Opišite, kaj vidite: «Vidim,  da si uporabil veliko rdeče barve in nekoliko modre v kotu spodaj.« ali pa: »Narisal si črte čez celo risbo.« Izogibajte se vprašanjem (sploh pri manjših otrocih) kot so:  »Kaj pa je to?«. Njihove kreacije so lahko namreč le kombinacija barv in vzorcev in ne risbica domačega ljubljenčka.

Sprašujte otroka, kako je naredil svojo umetnino: «Daj razloži mi, kako si prilepil to?« ali pa »Kako si dosegel, da so krogi tako lepi?«

Drezajte še globje: »Povej mi še kaj več o tem, kar si naredil.« ali pa: »Zanima me, kje si dobil to idejo?«

Komentirajte, kako je otrok umetnino ustvarjal: “Videl sem, da si se zelo potrudil.” ali pa: “Videl sem, da si se ves čas, ko si risal, smejal.”

Včasih lahko tudi kaj predlagate (po tem, ko ste otroka pohvalili in poslušali njegovo razlago): “Zanima me, kaj bi nastalo, če bi poskusil to...«

Starš, ki otroka spodbuja, lahko naredi ogromno sprememb. Zato podpirajte otrokovo domišlijo in izražanje njegovih zamisli. Bodite mentor in hkrati vzor – pomagajte otroku razvijati njegov ustvarjalni potencial.

 

http://www.crayola.com/for-educators/resources-landing/parents-and-teachers-as-partners-landing/creative-parenting.aspx  

Share
Copyright © 2013. Ustvarjajmo z otroki Rights Reserved.